Biografie

Privé
Goed, daar gaat ‘ie dan. Ik werd in Rotterdam op 15 september 1956 als vierde dochter geboren in een gezin dat uiteindelijk vijf meisjes telde. Als kind woonde ik in Rotterdam-Schiebroek en vanaf mijn elfde jaar in Berkel en Rodenrijs, totdat ik als zestienjarige het huis verliet om op mijzelf te gaan wonen. Dit was geen ideale situatie, het was het klassieke verhaal van ‘meisje loopt weg van huis, ze wil meer vrijheid’. Niet dat ik streng ben opgevoed. Ik had liberale ouders, een religie werd niet beleden maar het waren de jaren zeventig. En ik was aangestoken door de tijdgeest, de hippies, vrijheid & blijheid. Dat paste niet helemaal bij mijn ouders (mijn vader was van het jaar 1914, mijn moeder van 1921), daarom was er veel ruzie thuis en zocht ik de liefde en acceptatie elders. Op mijn zeventiende raakte ik zwanger en moest ik trouwen. Zo ging dat toch nog in die tijd, of je nu gelovig was of niet. Toen ik nog maar net achttien jaar was, werd mijn zoon Maurice geboren. 

Werk
Mijn leven verliep anders dan dat van de gemiddelde Nederlander. Op mijn vijftiende was ik al gaan werken (winkels, kantoren).  Ik heb wel eens een cursus gedaan of een opleiding (binnenhuisarchitectuur) gevolgd maar verder heb ik alles zelf ontdekt en ontwikkeld, gewoon door het te doen. Daar kreeg je in die tijd ook nog de kans voor. Schrijven deed ik al vanaf mijn twaalfde (dagboek, tot op heden) en door hier veel en intensief mee bezig te zijn, kreeg mijn talent de kans te groeien en bloeien. Ik heb diverse banen gehad in uiteenlopende branches, waaronder bij uitgeverij Lemniscaat. Daarna ben ik gaan schrijven voor De Havenloods/IJssel & Lekstreek. Van 1994 tot en met 2010 had ik een eigen bureau: Tekstbureau Fons. Bij Poetry International werkte ik een paar jaar mee achter de schermen.

Ervaring
Rotterdams Dagblad (interviews); managementmagazine Europoort Kringen (interviews, artikelen, fotografie); containerbedrijf ECT (interviews voor personeelsmagazine); Rotterdamse Vereniging voor Katholiek Onderwijs (volledige redactie personeelsmagazine, ook fotografie); vereniging Verenigde Bijzonder Scholen (interviews voor VBS magazine); theaterbureau Hanson (redigeren materiaal Zondagochtendconcerten-krant (de Doelen, Rotterdam) en tevens interviews; Hogeschool Rotterdam (teksten voor brochures); gemeente Rotterdam (interviews voor Perspectief Magazine); GGZ (interviews voor magazine Mentaal beter); woningcorporatie Vestia, (interviews en verslagen voor project in Nieuwerkerk); gemeente Nieuwerkerk aan den IJssel (interviews voor eigen uitgaven van de gemeente en katernen in kranten); montessorischool De Kleine Prins (redactie Nieuwsbrief en uitgaande brieven); redactie boek ‘Een nieuwe tijd breekt aan’ van Ronald Jan Heijn; teksten voor Residenza in Moordrecht; column in magazine Vruchtbare Aarde.

Wat ik deed en nog doe
Voorheen stond hier een opsomming van diensten die ik verleende. Van interviews tot website-teksten en van fotograferen tot een biografie maken op bestelling. Nu doe ik nog maar sporadisch iets in opdracht. Ik schrijf vooral wat ik zelf wil en wat ik leuk vind.

De naam van mijn website/blog
Emsi Fonque is een van de personages in een verhaal van mij. Een soort alter-ego. Dit verhaal is hier niet opgenomen. 

Februari 2023