Lekker gekke dingen

Lekker gekke dingen

Het is altijd ‘fijn’ wakker worden: Wilke die onmiddellijk na het ontwaken kijkt wat de mainstream media te melden heeft. En telkens denk ik dat het een grap is, wat hij mij dan vertelt. Maar het zijn geen grappen, humor valt nu ook onder ‘fout’, vermoed ik.
Deze keer werd ik extra verrast omdat het over de boeken van Roald Dahl gaat. Dahl was een kinderboekenschrijver, enorm populair omdat hij altijd wel een beetje lekker gekke dingen schreef, daar in zijn tuinhutje.

In deze krankzinnige en wrede tijd nu, wordt alles gescreend vanuit het ver van God los-LH… je weet wel- gedachtengoed (voluit schrijven lijkt mij riskant, voor mijn vrijheid van schrijversuiting). Wat ooit en terecht begon als pleiten voor volledige acceptatie van homoseksuelen, is uitgegroeid tot een beweging die zich met werkelijk alles bemoeit. De uitgeverij van de Dahl-boeken huurde ‘speciale lezers’ in die de teksten moesten scannen op ‘gevoeligheden’.

En daar is wijlen Roald Dahl nu ook de dupe van. De kinderboekenschrijver haalde het in zijn ouderwetse kop om sommige personages in zijn verhalen ‘dik’ te noemen. Dat moet eruit en wel snel. Noemde Dahl iets ‘lelijk en beestachtig’, straks lees je alleen ‘beestachtig’ als je een Dahl-boek leent of koopt. (dieren tellen blijkbaar niet mee). Kleine mannetjes, fout! Kleine mensen moet het zijn. En hebben ze in het boek ‘Heksen’ een pruik waaronder ze kaal zijn? Dan wordt dit redactioneel bewerkt tot een acceptabele vorm van de zuivere leer, in dit geval de toevoeging dat pruiken dragen heel normaal is en dat er ook andere redenen zijn waarom vrouwen pruiken dragen. Je vraagt je af waarom het hier alleen om vrouwen gaat, waar blijven de kale mannen met een pruik. Maar die komen nog wel met hun protest. En o ja, waar Dahl schreef ‘aantrekkelijke vrouw’, lees je in de nieuwe versie straks ‘vriendelijke vrouw’. Terwijl, je kan vriendelijk en onaantrekkelijk zijn. Of aantrekkelijk en onvriendelijk. Een regelrechte verkrachting van de tekst!

Wat ben ik blij dat wij nooit onze fysieke boeken de deur uit hebben gedaan. Kasten vol met foute teksten hier in huis, ook een reeks boeken van Dahl. Niet verder vertellen, anders komt de brandstapelcommissie om ze in beslag te nemen.
Wilke merkte op dat in het Orwell-boek ‘1984’ gerept wordt over het ‘Ministerie van Waarheid’ waar talloze werknemers zich op teksten van boeken storten om daarin te gaan schrappen en herschrijven. Orwell zat er een beetje naast met het jaartal maar nu is het dan toch zover.

Gelukkig mag je wel over pedo-erotische handelingen schrijven, zoals de beoogde kinderboekenweekgeschenk-schrijver*. Zo hebben we toch nog iets wat door de censuur gekomen is!

*Ik doel hier op de hypocrisie in de media.

19 februari 2023